Vianesse BODY SHAPE

Vianesse BODY SHAPE – czym jest laktoalbumina?

Α-laktoalbumina (α-LA) to małe białko występujące w serwatce ludzkiej i wielu gatunkach zwierząt, któremu przypisuje się liczne działania biologiczne, takie jak redukcja stresu, działanie przeciwbakteryjne, działanie przeciwnadciśnieniowe, regulacja wzrostu komórek, działanie przeciwwrzodowe, immunomodulujące, ale przede wszystkim specyficzne działanie jelitowe.

Laktoalbumina: różnica między probiotykami a prebiotykami

Na przestrzeni lat uwaga badaczy skupiała się na specyficznym działaniu jelitowym probiotyków – obecnie bardzo popularnych – definiowanych jako <<mikroorganizmy, które po spożyciu w odpowiednich ilościach mogą pełnić korzystne dla organizmu funkcje. Aby jednak spełniać swoją funkcję, muszą dotrzeć do jelita w stanie „żywotności”, przetrwać kwaśne środowisko żołądka, a następnie namnożyć się. W niedawnym badaniu oceniono aspekty jakościowo-ilościowe, a także żywotność, a tym samym odporność na soki żołądkowe i jelitowe, 10 doustnych preparatów probiotycznych, obecnie dostępnych na rynku we Włoszech.

Wyniki pokazały, że 7 na 10 produktów wykazuje znaczną redukcję tworzących je szczepów bakterii już po 30 minutach inkubacji w środowisku „żołądkowym”, a produkty zawierające Bifidobacterium lactis i/lub Lactobacillus rhamnosus nie przekraczają ściany żołądka i jelit. Z tego powodu punkt ciężkości badań przesunął się raczej na działania prebiotyczne, w kontekście których pojawiają się te białka, alfa-laktoalbuminy, które są niezbędne do odzyskania i utrzymania eubiozy jelitowej, a tym samym równowagi całego organizmu.

Alfa-laktoalbumina a praca jelit

To, co najbardziej wzbudziło zainteresowanie wielu naukowców tym białkiem mleka, to jego bezpośrednie działanie na jelita, pośrednie skutki działania prebiotyku, a co za tym idzie jego rola w profilaktyce i leczeniu zaburzeń metabolicznych „mikrobiotozależnych”. 

Od co najmniej 100 lat prowadzone są badania w zakresie żywienia noworodków, mające na celu naśladowanie mleka matki, uznawanego za „superżywność”, dzięki któremu niemowlę może rozwijać własną mikroflorę jelitową, a co za tym idzie także układ odpornościowy. Ponadto niemowlęta karmione wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia są lepiej chronione przed alergiami, astmą, zapaleniem skóry, cukrzycą, otyłością i nadciśnieniem.